Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Régészeti múlt

Az i.sz. I-III. században Somogy megye területén húzódott Felső- és Alsó- Pannónia határa. A megye területén kétszáznál is több római kori lelőhelyet ismerünk, községünkben is tudunk ilyenről. A barcsi Dráva Múzeum őrzi azt a római érmét, amelyet Darányban, a Petőfi ucában találtak. Az egybefüggő zöld patina miatt körirata olvashatatlan, de nagy valószívűséggel II-III. századbeli érme. A Dráva Múzeum szakembere megvizsgálta a Petőfi utcai lelőhelyet, ám a felszántott telken római anyagot nem talált, viszont sok apró, középkori (XII-XIV. századi) kerámiatöredék került elő.
1996-ban - mivel több esetben érkezett a Dráva Múzeumhoz bejelentés római kori pénzek előkerüléséről - újabb terepbejárást végeztek Darányban, a feltételezett római lelőhely megkeresése célcából. A bejárás során megvizsgálták a szőlők mellett elterülő több hektárnyi szántót, ám újból "csak" apró középkori és újkori cserepekre bukkantak a múzeum munkatársai. A szőlők belső területén azonban sikerült egy Terra Sigillata
* töredéket, néhány nagyobb szürke római kerámiatöredéket és egy átfúrt ólomgolyót találni.
Flórián József egykori darányi tanító és Lincz Ferenc földnyilvántartó szerint már régebben is találtak római pénzérméket községünkben. Flórián József úgy tudja, hogy a Petőfi utca környékén volt a "régi falu", mert azon a területen sok törmeléket lehetett találni. Berndt Mihály volt darányi tanító szerint "a honfoglaláskor Darány már lakott hely volt, avarok és szlávok lakták".

(Varga Mónika gyűjtése a Darány múltja és jelene című helyi kiadású könyvből)

Az új ezredforduló első éveiben a Somogy Megyei Múzeum munkatársai végeztek régészeti kutatásokat a település területén. Dr. Költő László régész-főmuzeológus vezetésével a Darány – Komáromi u. (Árpád-kori, középkori telep) feltárása történt meg, majd a községtől É.-ÉK. irányban található szőlők területén, a Lakateleken történtek - újabb lakossági jelzések hatására - szemlélődő bejárások, szintén a megyei múzeum szakemberei vezetésével. Utóbbi helyszínen Árpád- és Római-kori település nyomait vélték felfedezni, ám a feltáráshoz szükséges pénzeszköz nem állt, és sajnos azóta sem áll a település rendelkezésére. Reményeink szerint talán valamilyen pályázat segítségével egyszer még ez is megvalósulhat...
A Komáromi utcai ásatások eredményéről, az ott feltárt ill. beazonosított régészeti leletek leírásáról és fotóiról egy példányt fog kapni a település - az ígéret szerint! -, akkor majd szívesen tesszük a honlap oldalain keresztül is szabad szemlélődésre.

* A régészetben a Római Birodalom bizonyos részein készült, fényes felületű vörös kerámiaedényekre használt összefoglaló kifejezés; nevének jelentésével ellentétben nemcsak domborműves, hanem díszítetlen edényekre is használják - a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

sonline2007.jpg   mult_visszamenure.jpg