Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 

A szavazás módja


  • Az a választópolgár, akit a kisebbségi választói jegyzékbe 2010. július 15-ig kérelmére felvett a helyi választási iroda vezetője, 2010. október 3-án részt vehet a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán. Arról, hogy a kisebbségi választást az Ön településén kitűzték, és a kisebbségi választáson Ön szavazhat, valamint a szavazás helyéről 2010. augusztus 19-ig úgynevezett kisebbségi értesítőt kap a választási irodától. Figyelem! Ha lakóhelyéről másik településre költözik, a kisebbségi választói jegyzékből törölni kell, és a választáson nem szavazhat és jelölt sem lehet!
  • Szavazni csak személyesen, az Ön lakóhelyén lehet, a kisebbségi szavazásra szolgáló külön szavazóhelyiségben.
  • A szavazatszámláló bizottság először megállapítja az Ön személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a kisebbségi választói jegyzékben. A személyazonosság és a lakcím igazolására a következő, érvényes igazolványok alkalmasak:
  • lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi, könyvecske formátumú) vagy
  • személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) vagy útlevél vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).
  • Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottságtól megkapja a szavazólapot és a borítékot. A szavazólapot az Ön jelenlétében lebélyegzik. A szavazólap átvételekor Önnek alá kell írnia a kisebbségi választói jegyzéket.
  • A szavazásához szavazófülke áll rendelkezésére, amelyben kitöltheti a szavazólapot. Érvényesen szavazni 1 vagy több, de legfeljebb 4 jelöltre lehet, a jelölt neve mellett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel! Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe.
  • Végezetül a szavazólapot a borítékba kell helyeznie, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába kell dobnia.Szavazás mozgóurnával

Ha Ön mozgásában gátolt, és emiatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság vigye ki Önhöz a mozgóurnát. Mozgóurna csak írásban kérhető! Mozgóurnát a szavazás napja előtt a helyi választási irodától, a szavazás napján a lakóhelye szerinti szavazatszámláló bizottságtól kérhet.

[Visszalépés]