Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Településünk építészeti öröksége - a feltöltés folyamatos!

1. Az 1833-ban épült Református templom. Műemlék.   

     Kép     reformatus-templom-01-tisztazott-342x480.jpg


Az egyházközség feljegyzései szerint Nt. Erőss Sándor lelkipásztor idejében épült fel a templom, amely Belső- Somogy legnagyobb méretű református temploma. Az építtető lelkész emléke mára már erősen összetartozik a templommal, pl. ha az interneten rákeresünk a "templomépítő erős" kifejezésre, az első találati helyen szerepel a Wikipédia bejegyzése, ahol a Tenplomépítő szócikk első tételeként szerepel, az Erőss Sándor névre pedig szintén a Wikipédia oldalán olvashatjuk a "templomépítő" kifejezést. A templom 1833-ban épült, de tornya régebbi, azt 1822-ben építették, valószínűleg azzal a templommal együtt, ami alig egy évtized után kicsinek bizonyolt.

2. A Rákóczi u. 3. sz. ingatlan zsúpos pajtája. A Szentendrei Skanzenben

 

daranypajtadarany.jpg

A pajta az eredeti helyén, a Darány, Rákóczi u. 3. sz. alatti ingatlanon, Jakab József gazdával...

daranypajtaszentendre.jpg

...és néhány évtizeddel később, a Szentendrei Skanzenben. Múltmentés ez is.

A kép előterében álló személyek tatárszentgyörgyi hagyományőrzők, akik Tatárszentgyörgy honlapján emlékeznek meg kirándulásukról, s ott ejtenek szót a pajtáról is:

"A Tatárszentgyörgyi Stípa Egyesület, karöltve hagyományőrző családtagjaikkal és barátaikkal, a szentendrei Skanzenben Pünkösdöltek, de nem is akárhogy....
...Komoly és megtisztelő lehetőség volt számunkra Tatárszentgyörgyön, Örkényben, Dabason, Budapesten, Szentlőrincen, Bugyin, Kecskeméten szerepelni, de ilyen élményben, mint Szentendrén még nem volt részünk. Festői környezetben, a Dunakanyarban, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a 60 hektáron felépített, magyar tájegységeket hűen szemléltető, paraszti kultúránkat hitelesen bemutató környezetbe érkeztünk. Stílszerűen szálláshelyünk a Darányi pajtában és szérűskertjében volt..."

mult_visszamenure.jpg