Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Darányban több civil szerveződés is működik, valaki találóan úgy jellemezte településünket, mint "a civil szervezetek Mekkája". Ezt  az állítást igazolja a tény, hogy jelenleg tizenegy bejegyzett egyesület és egy szövetség igazgatja, segíti a civil társadalom szerteágazó tevékenységét, és vállal át évről-évre különböző feladatokat az Önkormányzattól.

 

Ezen az oldalon rövidesen minden egyesület lehetőséget kap, hogy bemutatkozzon, ismertesse tevékenységét, céljait, és beszámoljon eddigi elért eredményeiről. (Ezért ezúton is felhívom a civil szervezetek vezetőit, hogy bemutatkozó "önéletrajzukat" mihamarább juttassák el az oldal szerkesztőjéhez. Ezt megtehetik személyesen, a Polgármesteri Hivatalban az alpolgármesternél, vagy elküldhetik e-mailben az oldsoma@freemail.hu címre. Mindkét esetben kéretik az anyagot Word és/vagy Excel formátumban átadni, a könnyebb beszerkeszthetőség érdekében! Köszönettel a szerkesztő.)

Darányban bejegyzett egyesületek (megnevezés, elnök és alakulás éve):

Darányi Sport Egyesület DSE 1989
- elnöke ifj. Jakab József  
ClapDance Amatőr Formációs Társastánc Egyesület 1997
- elnöke Tauszné Kercza Erika  
Darányi Nyugdíjasokért Egyesület 1998
- elnöke Butor Józsefné  
Darányért Közművelődési és Faluszépítő Közhasznú egyesület DKFKE 2002
- elnöke Kissné Szalonnay Zsuzsanna  
Cigány Ifjúsági Szervezet 2002
- elnöke Kulcsár János  
Darányi Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete DANKE 2002
- elnöke Solymosiné Götz Anikó  
Darányi Kisebbségekért Egyesület 2007
- elnöke Orsós Sándor  
Darányi Boróka Ifjúsági Egyesület  2009
- elnöke Gorjanác Gergely  
Darányi Helytörténeti Közhasznú Egyesület 2009
- elnöke Flender József  
Darány és Környéke Hátrányos Helyzetűekért Egyesület ????
- elnöke ?????????????  
Darányi Polgárőr Egyesület 2011
- elnöke id. Kappant Béla  
Dél-Dunántúli Civil Szervezetek Szövetsége DDCSzSz 2008
- elnöke Villányi László  
   
   


A felsorolt civil szervezetek többségéről elmondható, hogy jelentős részt vállal az Önkormányzat által szervezett társadalmi ünnepek és egyéb rendezvények, mint a hagyományos Falunap, a mára már szintén hagyományosnak tekinthető őszi Fogathajtó verseny és a tavaszi Tájjellegű Borminősítő verseny, valamint a 2015-ben már ötödik alkalommal megrendezett Drávamenti Böllérverseny szervezésében és lebonyolításában. Ezért az Önkormányzat évről-évre egy elkülönített összeget tart fenn az egyesületek által átvállalt önkormányzati feladatok támogatására, amelyet az elvárt társadalmi rendezvényeken való részvétel arányában, és az előző évi támogatás elszámolása alapján ítél oda a Képviselő testület. Ezúton is további szép eredményeket és sikeres együttműködési hajlandóságot kívánunk Darány község civil szférája megjelenítőinek, az itt felsorolt egyesületeknek és a Szövetségnek.